Vásárcsarnok Bemutatkozás

Bemutatkozás

A Csarnok Üzletház, vagyis a Vásárcsarnok, ahogyan a kanizsaiak nevezik, a Kalmár utcában, a buszpályaudvarral szemben található. A létesítmény Pelényi Gyula építész tervei alapján a helyi önkormányzat és a vállalkozók kereskedők anyagi összefogásával 1997-ben készült el. Azóta a város egyik leglátogatottabb kereskedelmi egységévé vált.

Az üzletház fő arculatát az 1700 m2-es kosaras piac képezi, melynek környezetében 105 különböző üzlet működik. A ház tulajdonosai, bérlői büszkék rá, hogy sokféle kínálatukkal és kedvező áraikkal konkurenciát jelenthetnek a városban működő nagy kereskedelmi egységek számára.

A piac átköltözésének gondolata – egy városközpontban lévő, megfelelő parkolóhellyel rendelkező, újonnan építendő épületbe -, 1991-ben született meg. A választás az autóbuszpályaudvartól nyugatra eső, alig hasznosított mocsaras területre esett. Az azóta eltelt idő alátámasztotta az akkori döntés helyességét. Nem lehetett volna ennél alkalmasabb területet találni, hiszen a buszra várakozókat és a környéken élőket szinte hívogatja a sokféle szolgáltatás és a kellemes időtöltés ígérete.

Az épület várat formáz, emlékeztetve a közelben, hajdanán állt kanizsai várra. A Csarnok Üzletház 1997. december 6-án nyitotta meg kapuit a vásárlóközönség előtt. Ekkor vették úgymond "birtokukba" a portékáikat kínáló árusok és őstermelők az épület földszintjét, míg emeleti részét az iparcikk-kereskedők. A 4700 négyzetméter alapterületű létesítmény összesen 13 akadálymentesített bejárattal, mozgólépcsővel, két lifttel, 280 személygépkocsit és 40 autóbuszt fogadni képes parkolóval a betérő vásárlók kényelmét szolgálja. Mind a mai napig a kosaras piac jelenti a Vásárcsarnok fő ütőerejét. A kiváló és keresett helyi, valamint hazai zöldség-gyümölcs kínálat mellett megközelítőleg 130 kereskedelmi egységgel várjuk a vásárlókat reggel 5-től délután 17 óráig. Az emeltre mozgólépcsővel is fel lehet jutni, ahol szinte minden igényt kielégít a férfi-női, gyermekruházati, sport-, használtruha és cipőüzletek aktuális divat szerinti kínálata. Mindezek mellett üveg-és porcelánkereskedés, biopatika, kozmetika, ajándékbolt, mobiltelefon-szaküzlet, fodrászat és irodák sokasága áll még a vevők rendelkezésére. Az üzletház vezetése mind a mai napig megtartja a hagyományos havi nagyvásárokat, de sokak kedvelt találkozási helye a heti bolhapiac is, ahol igazi kincseket, máshol fel nem lelhető hasznos tárgyakat találhat a szemfüles látogató.

A Csarnok Üzletház sokak számára élettér. Ezt igazolta az elmúlt években az önkormányzat termékkiállítással, gasztronómiai és kulturális bemutatóval fűszerezett Vásár(olj) Kanizsán elnevezésű kezdeményezése is, ahol elégedetten talált egymásra termelő és vásárló egyaránt. Bár vannak még a jövőre nézve előremutató ötletek annak ellenére, hogy elérték; nem csak mint piacra, hanem színvonalas üzletházra is gondolnak a kanizsaiak, amikor az épületre tekintenek.

A földszint pecsenye- és hurkasütői, pékségei, valamint vendéglátó egységei a finom falatok és egy pohár bor elfogyasztása közben beszélgetésre ösztönöznek, kapcsolatok, barátságok kialakítására nyújtanak lehetőséget. Talán nincs is Nagykanizsán látogatottabb kereskedelmi központ, ahová nem csak vásárolni járnak az emberek.